Kandırmaz - Yemek Tarifi Detay - Aşure
GİRİŞ YAP

veya üye ol

Aşure
Aşure

Malzemeler

500 gram buğday

1 su bardağı kuru fasulye

1/2 su bardağı nohut

1/2 su bardağı pirinç

1 çay bardağı kuru üzüm

10 adet kuru kayısı

10 adet kuru incir

1/2 su bardağı fındık

1 adet orta boy elma

1 adet orta boy portakal

4 adet karanfil

1,5 su bardağı toz şeker

5 su bardağı sıcak su

1 su bardağı süt

 

Servisi için:

1 adet nar

1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

1 yemek kaşığı tarçın

 

Nasıl Yapılır?

Bol suda yıkadığınız aşurelik buğdayı derin bir tencereye alın. Üzerini yaklaşık üç parmak kalınlığında geçecek sıcak su ilavesiyle orta ateşte haşlamaya bırakın.

Aynı şekilde ayrı ayrı tencerelere aldığınız yıkanmış nohut ve kuru fasulyeyi sıcak su ilavesiyle orta ateşte haşlayın.

Bol suda yıkadığınız kuru kayısı ve kuru incirleri küçük küpler halinde doğradıktan sonra ayrı ayrı kaplarda su ilavesiyle 10 dakika kadar haşlayın.

Sap kısımlarını ayıkladığınız kuru üzümlerini de ayrı bir kapta su ilavesiyle haşlayın.

Elmayı dört eşit parçaya böldükten sonra çekirdekli kısımlarını çıkartın, kabuklarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayın.

Bol suda yıkadığınız portakalı dilimlere ayırın. Posalı kısımlarını çok fazla kullanmadan kabuk kısımlarını elmalarla uyumlu olacak şekilde doğrayın.

Suya nişastasını bırakmaya başlayan ve haşlandıkça açılmakta olan buğdayın pişme derecesini kontrol edin. Dibinin tutmaması için aralarda tahta bir kaşıkla karıştırın.

Haşlanan nohut ve kuru fasulyeyi, haşlama suyunu süzdükten sonra buğdayın haşlanmakta olduğu tencereye aktarın.

Aşurenin temel malzemeleri olan bakliyatlar sonunda aynı tencerede buluştu ve birlikte pişmeye devam edecek. Bu nedenle aşure tenceresine 5 su bardağı sıcak suyu aktarın.

Kıvam, rengini bozmaması ve ilk diriliklerini atmaları için ayrı ayrı kaplarda kısa süre haşladığınız kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısının suyunu süzdükten sonra aşure tenceresine alın.

Soğuk suda yıkayıp, suyunu süzdüğünüz pirinci, doğranmış elma ve portakal kabuklarını ilave edin. Aroma vermesi için karanfili ve aşureyi daha da zengin gösterecek fındığı ekleyin. Tüm malzemeyi aralarda karıştırarak 20 dakika kadar kaynatın.

Soğuk durumda olan sütü kesilmemesi için aşure ile ılıştırdıktan sonra tencereye döküp, hızlıca karıştırın. Toz şekeri yavaş yavaş katıp, karıştırma işlemini sürdürün.

Dibinin tutmaması için aralarda sıkça karıştırdığınız aşureyi, şekerini de kattıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 30 dakika daha pişirin.

Küçük bir tabağa aldığınız aşurenin tadına ve bakliyatların pişme derecesine baktıktan sonra ocaktan alın. Ilınması ve kıvam alması için bir kenarda bekletin.

Süslemesi için; beyaz kısımlarını dikkatli bir şekilde alarak narı ayıklayın. Kuş üzümlerini ayıkladıktan sonra bol suda yıkayın, suyunu süzdürün.

Servis kaselerine aldığınız aşureleri; nar taneleri, tarçın ve ince çekilmiş ceviz içi ile süsledikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Dövme (Aşurelik - Tarhanalık)
Dövme (Aşurelik - Tarhanalık)
Kg
21,00 TL
TL
Fındık İçi
Fındık İçi
Kg
490,00 TL
TL
Kuru İncir
Kuru İncir
Kg
325,00 TL
TL
Nohut 10 Mm
Nohut 10 Mm
Kg
69,00 TL
TL
Kuru Fasulye 9 Mm Dermason
Kuru Fasulye 9 Mm Dermason
Kg
69,00 TL
TL
Tarçın Kabuk Boru
Tarçın Kabuk Boru
Kg
375,00 TL
TL
Yerfıstığı
Yerfıstığı
Kg
175,00 TL
TL
Ceviz İçi
Ceviz İçi
Kg
375,00 TL
TL
Toz Şeker Dökme
Toz Şeker Dökme
Kg
34,00 TL
TL
Susam
Susam
Kg
165,00 TL
TL
Karanfil Tane
Karanfil Tane
Kg
695,00 TL
TL
Elma Starkin
Elma Starkin
Kg
27,95 TL
TL
Limon
Limon
Kg
17,50 TL
TL
Badem İçi
Badem İçi
Kg
420,00 TL
TL
Kuş Üzümü
Kuş Üzümü
Kg
250,00 TL
TL
İçim Süt 200 Ml
İçim Süt 200 Ml
Adet
12,00 TL
TL
Tarçın
Tarçın
Kg
195,00 TL
TL